China vrea ca familiile să aibă trei copii. Multe femei sunt îngrijorate de creșterea costului vieții: „Nu vreau să am nici măcar un copil, să nu mai vorbim de trei”

China vrea ca familiile să aibă trei copii. Multe femei sunt îngrijorate de creșterea costului vieții: Nu vreau să am nici măcar un copil, să nu mai vorbim de trei
Publicat: 25/08/2021, 12:43
Actualizat: 25/08/2021, 13:24

Confruntată cu o criză demografică îngrijorătoare, China încurajează cuplurile să aibă mai mulți copii.

De mai bine de 35 de ani, Partidul Comunist aflat la guvernare a aplicat cu strictețe o politică privind copilul unic, în timp ce țara se luptă pentru a combate suprapopularea și a reduce sărăcia. Dar, pe măsură ce economia a înflorit, China se confruntă cu îmbătrânirea populației și forța de muncă în scădere, potrivit CNN.

Cu toate acestea, publicul nu pare convins. Adoptarea oficială a noii politici a țării cu trei copii vineri a stârnit scepticism larg și critici pe rețelele de socializare chineze, multe femei și-au exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea costului vieții și a inegalității la genurile înrădăcinate la locul de muncă.

Mulți au susținut că creșterea a trei copii ar fi prohibitivă și n-ar fi la îndemâna majorității cuplurilor urbane, dintre care mulți se confruntă cu salarii stagnante, mai puține oportunități de muncă și ore de lucru epuizante.

„Nici nu vreau să am un copil, să nu mai vorbim de trei”, a spus un comentariu la Weibo, platforma asemănătoare Twitter a Chinei, care a adunat peste 51.000 de aprecieri.

Deși inegalitatea bogăției și munca excesivă sunt probleme observate în întreaga lume, în China acestea sunt exacerbate de rolurile de gen înrădăcinate care plasează deseori cea mai mare parte a treburilor casnice și îngrijirii copiilor asupra femeilor.

„Oare bărbații vor avea concediu de paternitate pentru cei trei copii ai lor, atunci?”, a postat o persoană pe Weibo, cu peste 67.000 de aprecieri. În prezent, nu există nicio lege națională care să prevadă concediul de paternitate în China.

Acest dezechilibru în responsabilitatea părintească înseamnă că femeilor le este dificil să reconcilieze munca și maternitatea. De când a fost anunțată propunerea de politică pentru trei copii, la începutul acestui an, o mare parte a dezbaterii s-a concentrat asupra temerilor că ar putea în cele din urmă să înrăutățească condițiile pentru femeile care lucrează.
În ultimii ani, multe femei chineze au raportat că s-au confruntat cu discriminare la locul de muncă din cauza stării lor matrimoniale sau parentale, angajatorii fiind adesea reticenți să plătească concediul de maternitate. Un raport al Human Rights Watch la începutul acestui an, care se bazează pe studii, rapoarte de socializare, știri, documente judiciare și interviuri, a menționat că în unele companii, femeile sunt invitate să-și aștepte rândul pentru a lua concediu de maternitate; dacă rămân însărcinate înainte de „oră”, pot fi concediate sau pedepsite.
În mod surprinzător, multe femei tinere conștiente de carieră din China sunt din ce în ce mai deziluzionate de tradiții și instituții precum căsătoria și nașterea.
„Ca femeie, mă simt ca pe un drum din ce în ce mai îngust și nu există cale de întoarcere”, a publicat joi un grup pentru drepturile femeilor, ca răspuns la noua politică.
Partidul comunist a recunoscut aceste probleme și s-a angajat să le rezolve. Noul amendament promite să protejeze dreptul femeilor la ocuparea forței de muncă și spune că guvernul va colabora cu sectorul privat pentru a înființa centre de îngrijire a copiilor în spații publice și locuri de muncă, a declarat agenția de știri Xinhua.

Guvernul va „implementa, de asemenea, mai multe măsuri de sprijin în ceea ce privește finanțele, impozitarea, asigurările, educația, locuința și ocuparea forței de muncă, pentru a ușura povara asupra familiilor”, a adăugat Xinhua.

Textul legii modificate a planificării familiale nu este încă public. Rapoartele din Xinhua și din alte mass-media de stat nu oferă mai multe detalii cu privire la modul în care vor fi puse în aplicare aceste măsuri de protecție, cum ar fi dacă vor exista sancțiuni mai dure pentru angajatorii care discriminează mamele.

Deși o serie de orașe și provincii oferă deja unele dintre măsurile solicitate de activiști – Shanghai oferă 10 zile de concediu de paternitate, de exemplu – acestea sunt încă prea limitate și departe de reforma națională necesară pentru creșterea ratei nașterii. rata natalității, spun unii experți.

În 2019, rata nașterii naționale a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 70 de ani de la fondarea Republicii Populare Chineze; în anul următor, numărul nou-născuților a scăzut cu încă 18%.
Aceasta înseamnă că țara – cea mai populată din lume, cu 1,4 miliarde de oameni – a văzut rata fertilității sale scăzând de la mai mult de cinci nașteri per femeie la mai puțin de două, în doar 40 de ani. Este una dintre cele mai scăzute rate de fertilitate din lume, la fel ca Japonia și Coreea de Sud, care se confruntă și cu crize demografice care se apropie.
„Dacă țara nu poate proteja drepturile femeilor, ci doar încurajează nașterea, indiferent dacă concediul de maternitate este de 98 de zile sau trei ani, echivalează cu eliminarea carierei lor”, a spus Xu Chao, medic. din Shandong. .

Pentru femeile din China, care s-au luptat atât de mult la locul de muncă și acum duc o viață relativ independentă, a avea mai mulți copii necesită sacrificii uriașe – și va dura mai mult decât o simplă revizuire a legii. pentru a încuraja un baby boom.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Reguli la bloc 2024. Asociația de proprietari te obligă. Vei fi sancționat
Ajutor de stat pentru montarea repartitoarelor de încălzire, Cine îi primește
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Motivul pentru care Culiță Sterp și Daniela Iliescu au făcut nunta fără invitați. Soția artistului...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Primul Nobel românesc. Povestea fabuloasă a geniului Palade